Hi! I am a Dutch artist and aspiring scientific glassblower. My aim is to create kinetic glasswork. This digital space is my visual journal of progress 2020/2021.

Er valt veel te leren.
Zoals Bernard Bolas beschrijft in A Handbook of Laboratory Glass-Blowing "Totdat de student een buis gestaag kan draaien zonder erbij na te denken, is echte vooruitgang bij het glasblazen onmogelijk".

Deze website kun je het beste op je computer of telefoon bekijken. Het barst van de geanimeerde inhoud, geef het alsjeblieft wat tijd om te laden. Bedankt!

Augustus
2021

Deze maand markeert het einde van mijn leerproces van een jaar. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik slechts het topje van de ijsberg van mogelijkheden heb gezien en geleerd.

Wat spannend is.

⛓⛓ speed x10

Het maken van deze kettingen is nogal eentonig werk. Al is het wel een goede training om elk onderdeel in precies dezelfde verhoudingen te maken. Ik denk dat in glas, er niet zoiets bestaat als haasten door vervelend werk. Ga er gewoon voor zitten en accepteer dat het tijd kost.

6 "glas tandwiel speed x25"

'Flame Annealing' is een verkeerde benaming. Het is meer een manier om de temperaturen voorzichtig onder het spanningspunt te laten komen. Minimaliseren van thermische schokken, ongeveer op dezelfde manier als met een crockpot vol vermiculiet of een vezeldeken.

Nu ik in grotere delen vorder, neemt het risico op thermische schokken toe. In de toekomst zal ik een gloeioven moeten kopen.

Juli
2021

Juni
2021

In juni werd ik door Highlight Delft uitgenodigd voor een residency in het Student Hotel in Delft waar ik mij verder kon ontwikkelen op het gebied van glas. Dat betekende dat ik mijn brander en werkbank moest verplaatsen naar de locatie van het Student Hotel. Het was eigenlijk relatief eenvoudig om mijn brander te verplaatsen. Niet verwonderlijk als je kijkt naar het rondreizende historische karakter van glasblazen achter de brander. Een goede gewoonte om mijn werkomgeving te blijven verfijnen en veranderen.

Vervormd tandwielmodel #3 speed x25
24/7 window exhibition

Tijdens mijn residentie in het Student Hotel heb ik geëxperimenteerd met glazen tandwielen. Vervormen en buiten proportie trekken van de tandwielen, en het creëren van organische cilindervormige tandwielen. Deze tandwielen werden tentoongesteld in een 24/7 etalagetentoonstelling naast mijn experimenten met het vangen en mengen van verschillende vloeistoffen en mijn blind ambitieuze project om een ​​glazen zuigermotor te maken.

#LEAVING
THE BUILDING

Closing exhibition
residency Student
Hotel Delft.

Mei
2021

In mei kreeg ik in mijn atelier bezoek van mijn fotograaf Rosanne van Batenburg. Ze heeft mijn proces en werkruimte op dat moment subliem vastgelegd.

April
2021

Maart
2021

Met behulp van overgebleven steigerbuizen van mijn afzuiginstallatie geplaatst in een werkbankklem om glazen staven in cirkels te buigen.

Februari
2021

Bloemblaadjes gemaakt door heet glas tegen metalen mallen te drukken. Net als de kop van de brander, eigenlijk elk beschikbaar item dat ik te pakken kon krijgen.

Januari
2021

Beter aan het worden in het meerdere keren maken van dezelfde 'strings'.

Enkele bevredigende resultaten om het glas te vullen met expanderende ballentjes.

“Te beginnen met de Woodroffe Brothers in de jaren 1850, lijkt het erop dat er geen zichzelf respecterende groep zou verschijnen zonder een motor... of twee. … “ – Banhu Dunham, Contemporary Lampworking volume I.

Functionele glazen stoommachines waren de sterren van de 19e-eeuwse rondreizende glasbewerkersshow. Het gevoel van wonderbaarlijke sprongen die de natuurwetenschappen en technologie in de 19e eeuw maakten, werd versterkt door de schoonheid van de glaskunst van de machines. Deze oogverblindende apparaten fascineerden het publiek. Ze waren zowel een staaltje van glas maken als een methode om te demonstreren hoe stoomkracht werkte.

Glaswerkers maakten veel reclame voor de motoren in hun advertenties en fantasierijke namen als Fairy Queen, Excelsior, Columbia en de Crystal Gem. Ze hielden poëziewedstrijden en reikten prijzen uit aan de bard die het beste couplet had ingezonden.

The Glass Steam Engine

The world in its wisdom, has long stood aghast,
Supposing each step in its progress the last,
But still ’tis advancing by steady degrees,
‘Till we ask in amazement, when will wonders cease?
When will wonders cease, we may justly enquire,
When we see a Glass Engine, complete and entire,
In fine working order, from boiler to beam,
And working away under full head of steam.
Mechanics, and artisans, here may engage,
To study this exquisite work of the age,
Surpassing all others in wonder and skill,
And as ages roll by, ’twill a wonder be still.
An Engine of Glass! why, that can never be,
E’en in this wond’rous age of the world’s history,
Incredulity starts, in most utter surprise,
We can hardly believe the plain sight of our eyes;
But there it now stands in its pearly array,
The greatest achievement of this latter day,
Its parts all adjusted, by magical skill,
With all the minutia of whistle and bell.
Its joints, and its gearings, are finished with care,
No friction occurs, and not even a jar;
And when the hot steam is sent coursing its veins,
Like a war horse it pants to break loose from the reins.
An engine, transparent, instructive, and new,
Like a real thing of life with its vitals in view,
The steam from the boilers sends life to the heart,
And life it goes bounding throughout every part.
Then, hail to the progress of science and skill,
From whose storehouse such wonders are forthcoming still;
The palm we will render with pleasure and hope,
To this scientific Bohemian Troupe

– William Somers

December
2020

Kleine glas gewrichten

November
2020

PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE
Bellen op bellen, experimenteer met brede en scherpe vlammen.

set-up
brander

NORTEL MINOR BURNER_ Oppervlakte-mengbrander. Een oppervlak-gemengde brander houdt het brandstofgas gescheiden van de zuurstof (of lucht) totdat beide gassen de toorts hebben verlaten. Het voordeel hiervan is dat de vlam erg stil is, ook de vorm en aard van de vlam kan meer worden aangepast.

REFURBISHED DEVILBLISS OXCYGEN GENERATOR

WERKBANK met een op maat gemaakt uitgebreid werkblad van brandvertragend MDF en roestvrij werkblad 60 × 40

ACTIVE AIR 12 inch IN-LINE VENTILATOR 969 CFM_ rustend op een zelf ontworpen steigerbuizenconstructie. Ik heb het frame zo ontworpen dat de afzuiging in een rechte lijn staat met de brander onder een hoek van 45 graden. Surface mix brander. Een oppervlaktemixbrander houdt het brandstofgas gescheiden van de zuurstof (of lucht) totdat beide gassen de toorts hebben verlaten. Het voordeel hiervan is dat de vlam erg stil is, de vorm en aard van de vlam kan ook meer worden aangepast, zoals; metalen draadhouders met een betonnen voet voor het ondersteunen van langere buizen en balken met gaten waar ik glasstaven en dergelijke in kan zetten.

TOOLS_ Gereedschapsset voor lampwerken van Mountain Glass

ENKELE HUISGEMAAKTE TOOLS_ zoals; metalen draadhouders met een betonnen voet voor het ondersteunen van langere buizen en balken met gaten waar ik glasstaven en dergelijke in kan zetten.

workshop
Jörg Hanowski

georganiseerd
door Stipglas

Er is zoveel kennis dat online (alleen) niet kan worden geleerd. Daarom wil ik graag workshops volgen bij meesterglasblazers om meer grip te krijgen op techniek. In de huidige tijd met Covid-19 is dat erg moeilijk, afstand kan nauwelijks worden gegarandeerd. Omdat ik bang was om niet de kans te krijgen om de workshops te volgen die ik wilde, heb ik eind september al een workshop gevolgd. De workshop werd gegeven op de locatie van Stipglas door Jörg Hanowski. Ik was erg nerveus. Maar het was een heel leerzame ervaring.

Tijdens de workshop heb ik gewerkt met een Nortel Minor Burner, een surface mix brander. Een surface mix houdt het brandstofgas gescheiden van de zuurstof (of lucht) totdat beide gassen de toorts hebben verlaten. Het voordeel hiervan is dat de vlam erg stil is, ook de vorm en aard van de vlam kan meer worden aangepast. Mijn eerste stappen zijn gezet op een propaan brander. Er is mij vaak verteld dat werken met borosilicaatglas op een propaan brander niet mogelijk is. Toch dacht ik dat het goed ging, maar ik merkte tijdens de workshop al snel dat wat ik dacht “aardig werkt” zo veel beter gaat op een surface mix brander.

zomer 2020
beoefenen van borosilicaat
op een propaan brander

PROBEREN om punten op de propaan brander te trekken is vrij moeilijk. Het glas wordt niet heet genoeg en voorverwarmen geeft geen gelijkmatige rek.Poging een grote bel te blazen door meerdere kleinere bellen met elkaar te verbinden. Als gevolg hiervan werd er gespeeld met het maken van "wolken".
Buigen oefenen zonder plat te buigen

Mei
2020

Zacht glas oefenen op een propaan brander,
kralen maken. Branderopstelling met dank aan
Iris Roskam.GROUND 0

DEZE VOORUITGANG IS MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

Startsubsidie ‘Research Scientific Glassblowing’
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Werkbijdrage Jong Talent 2020-2021
Mondriaan Fonds