Hoi! Ik ben een Nederlandse kunstenaar en aspirant-wetenschappelijk glasblazer. Mijn doel is om kinetisch glaswerk te maken. Deze digitale ruimte is mijn visueel dagboek van vooruitgang.

Er valt veel te leren.
Zoals Bernard Bolas beschrijft in A Handbook of Laboratory Glass-Blowing "Totdat de student een buis gestaag kan draaien zonder erbij na te denken, is echte vooruitgang bij het glasblazen onmogelijk".

NAVIGATIE-INSTRUCTIES_ beweeg de muis over secties om in te zoomen
NAVIGATIE-INSTRUCTIES_ mobiele apparaten tik op secties om in te zoomen

Dit is een tijdlijn, navigeer door omhoog en omlaag te scrollen.
View my glass studies recent to GROUND 0 by scrolling down.

Or navigate to my very first step by clicking here *.

GROUND 0

DEZE VOORUITGANG IS MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

Startsubsidie ‘Research Scientific Glassblowing’
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Werkbijdrage Jong Talent 2020-2021
Mondriaan Fonds

march
2021

Using leftover scaffolding pipes of my extraction installation placed in a workbench clamp to bend glass rods into circles.

februari
2021

Petals made by pressing hot glass against metal molds. Like the head of the burner, basically any available item I could get my hands on.

januari
2021

Beter aan het worden in het meerdere keren maken van dezelfde 'strings'.

Enkele bevredigende resultaten om het glas te vullen met expanderende ballentjes.

“Beginning with the Woodroffe Brothers in the 1850’s, it seems that no self-respecting troupe would appear without an engine … or two. … “ – Banhu Dunham, Contemporary Lampworking volume I.

Functional glass steam engines were the stars of the 19th-century itinerant glassworker show. The sense of miraculous leaps taken by the natural sciences and technology in the 19th century became enhanced by the beauty of the machines’ glass art.These dazzling devices fascinated the audience. They were both a feat of glass making and a method of demonstrating how steam power functioned.

Glass workers heavily promoted the engines in their advertisements and fanciful names like Fairy Queen, Excelsior, Columbia and the Crystal Gem. They held poetry competitions and presented prizes to the bard who submitted the best verse.

The Glass Steam Engine

The world in its wisdom, has long stood aghast,
Supposing each step in its progress the last,
But still ’tis advancing by steady degrees,
‘Till we ask in amazement, when will wonders cease?
When will wonders cease, we may justly enquire,
When we see a Glass Engine, complete and entire,
In fine working order, from boiler to beam,
And working away under full head of steam.
Mechanics, and artisans, here may engage,
To study this exquisite work of the age,
Surpassing all others in wonder and skill,
And as ages roll by, ’twill a wonder be still.
An Engine of Glass! why, that can never be,
E’en in this wond’rous age of the world’s history,
Incredulity starts, in most utter surprise,
We can hardly believe the plain sight of our eyes;
But there it now stands in its pearly array,
The greatest achievement of this latter day,
Its parts all adjusted, by magical skill,
With all the minutia of whistle and bell.
Its joints, and its gearings, are finished with care,
No friction occurs, and not even a jar;
And when the hot steam is sent coursing its veins,
Like a war horse it pants to break loose from the reins.
An engine, transparent, instructive, and new,
Like a real thing of life with its vitals in view,
The steam from the boilers sends life to the heart,
And life it goes bounding throughout every part.
Then, hail to the progress of science and skill,
From whose storehouse such wonders are forthcoming still;
The palm we will render with pleasure and hope,
To this scientific Bohemian Troupe

– William Somers

december
2020

Kleine glas gewrichten

november
2020

PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE PRACTICE
Bellen op bellen, experimenteer met brede en scherpe vlammen.

set-up
brander

NORTEL MINOR BURNER_ Oppervlakte-mengbrander. Een oppervlak-gemengde brander houdt het brandstofgas gescheiden van de zuurstof (of lucht) totdat beide gassen de toorts hebben verlaten. Het voordeel hiervan is dat de vlam erg stil is, ook de vorm en aard van de vlam kan meer worden aangepast.

REFURBISHED DEVILBLISS OXCYGEN GENERATOR

WERKBANK met een op maat gemaakt uitgebreid werkblad van brandvertragend MDF en roestvrij werkblad 60 × 40

ACTIVE AIR 12 inch IN-LINE VENTILATOR 969 CFM_ rustend op een zelf ontworpen steigerbuizenconstructie. Ik heb het frame zo ontworpen dat de afzuiging in een rechte lijn staat met de brander onder een hoek van 45 graden. Surface mix brander. Een oppervlaktemixbrander houdt het brandstofgas gescheiden van de zuurstof (of lucht) totdat beide gassen de toorts hebben verlaten. Het voordeel hiervan is dat de vlam erg stil is, de vorm en aard van de vlam kan ook meer worden aangepast, zoals; metalen draadhouders met een betonnen voet voor het ondersteunen van langere buizen en balken met gaten waar ik glasstaven en dergelijke in kan zetten.

TOOLS_ Gereedschapsset voor lampwerken van Mountain Glass

ENKELE HUISGEMAAKTE TOOLS_ zoals; metalen draadhouders met een betonnen voet voor het ondersteunen van langere buizen en balken met gaten waar ik glasstaven en dergelijke in kan zetten.

workshop
Jörg Hanowski

georganiseerd
door Stipglas

Er is zoveel kennis dat online (alleen) niet kan worden geleerd. Daarom wil ik graag workshops volgen bij meesterglasblazers om meer grip te krijgen op techniek. In de huidige tijd met Covid-19 is dat erg moeilijk, afstand kan nauwelijks worden gegarandeerd. Omdat ik bang was om niet de kans te krijgen om de workshops te volgen die ik wilde, heb ik eind september al een workshop gevolgd. De workshop werd gegeven op de locatie van Stipglas door Jörg Hanowski. Ik was erg nerveus. Maar het was een heel leerzame ervaring.

Tijdens de workshop heb ik gewerkt met een Nortel Minor Burner, een surface mix brander. Een surface mix houdt het brandstofgas gescheiden van de zuurstof (of lucht) totdat beide gassen de toorts hebben verlaten. Het voordeel hiervan is dat de vlam erg stil is, ook de vorm en aard van de vlam kan meer worden aangepast. Mijn eerste stappen zijn gezet op een propaan brander. Er is mij vaak verteld dat werken met borosilicaatglas op een propaan brander niet mogelijk is. Toch dacht ik dat het goed ging, maar ik merkte tijdens de workshop al snel dat wat ik dacht “aardig werkt” zo veel beter gaat op een surface mix brander.

zomer 2020
beoefenen van borosilicaat
op een propaan brander

PROBEREN om punten op de propaan brander te trekken is vrij moeilijk. Het glas wordt niet heet genoeg en voorverwarmen geeft geen gelijkmatige rek.Poging een grote bel te blazen door meerdere kleinere bellen met elkaar te verbinden. Als gevolg hiervan werd er gespeeld met het maken van "wolken".
Buigen oefenen zonder plat te buigen

mei 2020

Zacht glas oefenen op een propaan brander,
kralen maken. Branderopstelling met dank aan
Iris Roskam.